Як слід діяти у разі наявності ознак захворювання на коронавірус

Як слід діяти у разі наявності ознак захворювання на коронавірус

Нині треба бути особливо уважним до власного здоров’я. Що ж потрібно робити, якщо підозрюєте в себе цю недугу. У жодному разі не займайтеся самолікуванням та не йдіть до поліклінік на прийом. Якщо маєте симптоми ​​ГРВІ, одразу самоізолюйтеся і звертайтеся до сімейного лікаря для визначення точного діагнозу.

Симптоми коронавірусу є:

· сухий кашель

· підвищена температура

· біль у горлі (іноді)

· задишка (іноді)

· головний біль (іноді)

· біль у м’язах (іноді)

· кволість (іноді).

Зауважимо, серед симптомів рідко буває нежить та пронос. Утім часто немає чхання.

Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

По-перше, COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке має широкий спектр: від безсимптомного або легкого до важкого і навіть смерті.

По-друге, обидва віруси передаються при контакті, краплях. В результаті ті ж заходи громадської охорони здоров’я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель в лікоть або в одноразову серветку), є важливими діями, які можуть попередити інфекцію.

Якщо ви виявили у себе симптоми інфекції:

· залишайтеся вдома і зателефонуйте сімейному лікарю, він вирішить, чи потрібна ізоляція і госпіталізація

· якщо у вас температура вище 38 градусів і важко дихати – відразу викликайте швидку.

· якщо коронавірус підтвердиться – будуть проведені всі необхідні медичні процедури.

Якщо сімейного лікаря немає:

У таких випадках потрібно звернутися в реєстратуру найближчої до будинку поліклініки та описати симптоми хвороби. Вас обов’язково запитають, чи були в країнах, де є спалахи коронавирусу, або спілкувалися з людьми, які звідти приїхали. Якщо контакт був, в реєстратурі зобов’язані видати маску і відвести вас в кімнату-фільтр – ізольоване приміщення.

Що робити рідним і близьким?

Якщо пацієнта вже госпіталізували,то вдома все ще можуть залишатися віруси на поверхнях. Відтак треба провести генеральне прибирання із дезінфекційним розчином.

Крім цього, у кожному підтвердженому випадку епідеміологічна служба простежує контакти хворого. Й усім людям, які близько контактували з ним, рекомендують провести 14 днів у самоізоляції.

Лікарі стежать за станом усіх контактних осіб протягом інкубаційного періоду. І якщо за цей час жодних симптомів не проявиться, людина вважається здоровою та не становить загрози іншим.

Якщо людина залишається хворіти вдома. Зазвичай хворих на коронавірус пацієнтів не госпіталізують, якщо у них легкий перебіг захворювання. Тож хворому спершу потрібно виділити окрему кімнату. Крім цього, за можливості, на певний час переселити з помешкання людей із груп ризику: пенсіонерів, тих, хто має хронічні хвороби, та дітей. Якщо це неможливо, то намагатися максимально ізолювати їх від хворого.

Заходити в кімнату до хворого може лише одна особа, яка його доглядає. Але це має бути здорова людина, яка не належить до груп ризику.

Під час догляду за хворим потрібно використовувати засоби особистого захисту: медичну маску або респіратор. Після виходу з кімнати ретельно мити руки з милом і дотримуватися загальних правил профілактики. Варто уникати контактів з іншими людьми на час інкубаційного періоду.

Крім цього, в кімнаті з хворим двічі на день потрібно робити провітрювання та вологе прибирання із засобом дезінфекції. Хворий же має перебувати в масці чи у респіраторі весь час або хоча б під час контакту з іншими. Хоча навіть із таким захистом вірус все ще може поширюватися по кімнаті.Як вберегтися?

· Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. Мінімальна дистанція — 1,5 метра.

· Не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота.

· Термічно обробляйте продукти. Не їжте сире м’ясо, м’ясні субпродукти та яйця.

· У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

· Пам’ятайте! Звичайне миття рук попереджає зараження не лише новою коронавірусною інфекцією, а й низкою інших небезпечних захворювань. Мити руки варто 20 — 40 секунд теплою водою з милом або обробити антисептиком, вміст спирту в якому не менше 60%.

Будьте здорові!

/Files/images/2020/1583312842_88442118_2899779793376615_4033966686087413760_o_(1).jpg

/Files/images/2020/5e5e214130891.jpeg

/Files/images/2020/unnamed.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 255

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.