Шевченківські дні

9 березня у Сватівському ліцеї № 6 було проведено літературний захід серед гуртківців «Шевченко – художник», присвячений Шевченківським дням. Олена Кірічок прочитала вірш «А.О. Козачковському», у якому про свою пристрасть до писання і малювання оповів Кобзар.

Згадали десятикласники і про перші літературні спроби митця та його ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою «Погруддя жінки» або «Жіноча голівка», датований самим автором ще 1830 року.

Саме з цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника. Для Шевченка малювання стало потребою, вираженням його творчого руху. Тема українського простого народу та жіночої долі була згустком крові, що запеклась у його серці.

Учні наголосили, що Т. Шевченко став одним із перших художників, які проклали новий реалістичний напрям і став основоположником критичного реалізму в українському мистецтві. Його твори виставлялися на академічних виставках, а за видатні успіхи у гравюрі Шевченкові було присвоєно звання академіка.

Поетичних творів Шевченка до нас дійшло понад 240, а мистецьких – майже 1200.

Учасники літературного гуртка «Дивосвіт українського слова» наголосили, що Великий Кобзар – гордість української нації та символ незламного духу нашого народу.

/Files/images/2021/03/shevchenko/IMG-291f2a58b7bd3ad9075a33e58c031d6e-V.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 29

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.